OVO ĆE IZNENADITI MNOGE: ZAPAMTITE SAMO OVE ĆETIRI STVARI KVARE ABDEST. ZAPAMTITE IH I RAHAT STE!

OVO ĆE IZNENADITI MNOGE: ZAPAMTITE SAMO OVE ĆETIRI STVARI KVARE ABDEST. ZAPAMTITE IH I RAHAT STE!

Samo ove četiri stvari kvare abdest (zapamtite ih i rahat ste) Prvo: Sve što izađe na dva prirodna otvora [polni organ i analni otvor], a došlo je

Nesvakidašnja priča o prelasku na islam: Švabica ateistkinja radi zeze nosila hidžab
Da li je iman samo u srcu?
Ibadet na drugi način – buduće majke i dojilje u ramazanu

Samo ove četiri stvari kvare abdest (zapamtite ih i rahat ste)

Prvo: Sve što izađe na dva prirodna otvora [polni organ i analni otvor], a došlo je u šerijatskim tekstovima da kvari abdest, poput izmeta, mokraće, mezja, vedja i vjetra. Ispravno je da u ovo ne ulazi bijelo pranje, razni iscjedci kod žena, zrak koji izlazi iz polnog organa žene i slično.

Drugo: Gubitak svijesti i duboki san, dok drijemanje i kunjanje ne kvare abdest.

Treće: Dodirivanje šakom bez zastora svog ili tuđeg polnog organa [svejedno od strane žene ili muškarca] sa strašću. Dok dodirivanje polnog organa drugim dijelovima tijela [mimo šake] ili bez strasti ne kvari abdest. Oko ovog pitanja ima veliko razilaženje, najbliže je da dodir polnog organa ne kvari abdest nego je samo mustehab iz tog razloga obnoviti abdest.

Četvrto: Jedenje devinog mesa.

Sve gore spomenute stvari koje kvare abdest su zasnovane na vjerodostojnim dokazima. Naravno, postoje i druge stvari oko kojih učenjaci imaju podijeljeno mišljenje da li one kvare abdest, poput diranja tijela žene bez zastora, izlazak krvi i gnoja iz tijela, povraćanje i slično. Ispravno je da sve ove stvari ne kvare abdest.

Putem-islama

Podijeli