DA LI JE DOPUŠTENO DA SE DJEVOJKA MUSLIMANKA UDA ZA KRŠĆANINA KOJI SE ODLUČI DA PRIMI ISLAM?

DA LI JE DOPUŠTENO DA SE DJEVOJKA MUSLIMANKA UDA ZA KRŠĆANINA KOJI SE ODLUČI DA PRIMI ISLAM?

Udaja muslimanke za kršćanina PITANJE: Da li je dopusteno da se djevojka muslimanka uda za krscanina koji je odlucio zbog nje primiti islam. On je

A ZAR VAS NISMO OSTAVILI DA ŽIVITE DOVOLJNO DUGO…
Svjedočenja lokalnog liječnika – Mladić sa 35 godina nakon operacije pod jakom anestezijom i bez najmanje svjesti uči Kur'an / Video
PREDZNAK SUDNJEG DANA: PODIZANJE NEBODERA U MEKKI

Udaja muslimanke za kršćanina

PITANJE: Da li je dopusteno da se djevojka muslimanka uda za krscanina koji je odlucio zbog nje primiti islam. On je zatrazio da se on a uda za njega, pa ce on napustiti svoju vjeru i prihvatiti islam. Molim Vas da mi odgovorite, s obzirom da znam da sam uzrok primanja islama ovakvog covjeka.

ODGOVOR: Muslimanki nije uopce dopusteno udati se za nevjemika, na osnovu rijeci Uzvisenog Allaha: “One nisu njima dopustene, niti su oni njima dopusteni.” (El Mumtehine, 10)

Uzviseni jos kaze: “Ne udajite vjemice za mnogobosce dok ne postanu vjemici.” (El Bekara,221)

Ako nevjernik primi islam i lijepo ga primijeni, to je dopusteno. Medutim, prije samog sklapanja braka neophodno ga je provjeriti u vezi redovnog obavljanja namaza, posta i ostalih ibadeta, poznavanje Kur'ana i propisa u njemu, ostavljanja alkohola i svih zabranjenih djela i promjene vjere u licnim dokumentima.

Nakon sto primi islam, neophodno je pricekati dovoljno vremena u kojem bi se obistinilo njegovo primanje islama kako ne bi upotrijebio islam kao varku samo da bi se ozenio, a zatim, nakon zenidbe, ponovo se vratio svojoj vjeri. Ako bi tako postupio, duznost gaje pogubiti, na osnovu rijeci Vjerovjesnika, s.a.v.s.: “Ubijte onoga ko promijeni svoju vjeru!”

Šejh Ibn-Džibrin

„Fetve o ženskim pitanjima“ sakupio: Muhammed el-Musnid

Podijeli