Ovo je priča o imamu Maliku: Htio biti pjevač, pa postao jedan od najvećih islamskih učenjaka

Ovo je priča o imamu Maliku: Htio biti pjevač, pa postao jedan od najvećih islamskih učenjaka

Ovo je priča o imamu Maliku i njegovoj majci koja je učinila da njen sin odbaci pjevanje, a da zavoli islamsku nauku. Bez sumnje tajna velikog naučnog

Preporuči

Ovo je priča o imamu Maliku i njegovoj majci koja je učinila da njen sin odbaci pjevanje, a da zavoli islamsku nauku. Bez sumnje tajna velikog naučnog uspjeha imama Malika leži u tome što je uz sebe imao razboritu, mudru i brižnu majku. Ona je dala ispravno životno usmjerenje svome sinu i izabrala za njega pravi put.

Mnogi će se iznenaditi kada čuju da, u ranoj mladosti, imam Malik nije želio da se bavi naukom, već je želio da nauči i usavrši pjevanje i da postane pjevač. Međutim, njegova majka nije bila zadovoljna s tim i nije željele da joj sin krene tim putem.

Ona je svojom ljubaznošću i prefinjenim majčinskim metodama uspjela odvratiti svoga sina od te ideje i odabrati mu pravu alternativu, a to je nauka, koja donosi i povećava ugled porodici makar do tada bila i nepoznata, i povećava vrijednost učenjacima makar dolazili iz najsiromašnijih slojeva društva. O tome imam Malik priča: ”U ranoj mladosti bio sam oduševljen pjevanjem i želio sam da ga naučim i da postanem pjevač, a onda mi je majka rekla: ‘Sinko moj, ako je pjevač ružnog izgleda niko neće obratiti pažnju na njegovo pjevanje. Stoga, ostavi pjevanje i prihvati se islamske nauke.’ Poslušao sam majku i posvetio se nauci i postigao sam to što vidite.” (Mustafa Šak'ah, El-Eimmetu-l-erbe'a, str. 6-7.)

Njegova majka nije slagala kad je rekla da zbog ružnog lica pjevača niko ne obraća pažnju na njegovu pjesmu, jer imam Malik nije bio ružnog lica, nego izrazito lijep, već je time na efektan način željela probuditi u njemu ono što će ga navesti da promijeni svoju odluku, i uspjela je.

Majka imama Malika nije se zaustavila na tome, već mu je obukla najljepše odijelo uputila ga kod, u to vrijeme, najpoznatijeg islamskog učenjaka, Rebi'u ibn Ebi Abdur-Rahmana, rekavši mu: ”Sine, idi Rebi'i i od njega nauči lijepo ponašanje (edeb) prije nego počneš učiti hadis i fikh.”

Saff.ba


Preporuči

COMMENTS