PAKISTANSKA VOJSKA STOJI UZ AZERBEJDŽAN

PAKISTANSKA VOJSKA STOJI UZ AZERBEJDŽAN

Načelnik pakistanskih oružanih snaga kaže da u potpunosti podržava stav Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha Pakistanski šef oružanih snaga rekao je u

ERDOGAN: TURSKI NAROD JE SVIM RASPOLOŽIVIM SREDSTVIMA UZ AZERBEJDŽANSKU BRAĆU
ISPRED BIJELE KUĆE ODRŽAN PROTEST PODRŠKE AZERBEJDŽANU
Armenija će se odreći Zangezura, kako bi izbjegla plaćanje odštete od 50 milijardi dolara Azerbejdžanu

Načelnik pakistanskih oružanih snaga kaže da u potpunosti podržava stav Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha

Pakistanski šef oružanih snaga rekao je u petak da njegove snage u potpunosti podržavaju položaj Azerbejdžana u okupiranom Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanski ambasador u Pakistanu, Ali Alizada, sastao se sa predsjedavajućim zajedničkog odbora i načelnikom generalštaba, generalom Nadeemom Razom, u sjedištu zajedničkog stožera u garnizonu Rawalpindi kako bi razgovarali o pitanjima od bilateralnog interesa i regionalne sigurnosti, navodi se u izjavi ISPR – odjel za odnose sa javnošću pakistanske vojske.

Azerbejdžanski ambasador u Pakistanu Ali Alizada i pakistanski šef oružanih snaga, general Nadeem Raza
Načelnik vojnih snaga potvrdio je bratski odnos dvije zemlje i rekao da je izgrađen na jakim temeljima.

“CJCSC [predsjedavajući zajedničkog odbora i načelnik generalštaba] rekao je da oružane snage Pakistana u potpunosti podržavaju stav Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu, koji je u skladu s nekoliko jednoglasno usvojenih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija,” prema ISPR.

Ambasador je zahvalio generalu Razi na podršci Pakistana pravednom cilju Azerbejdžana.

“Zadovoljstvo mi je da sam pozvao generala Nadeema Razu, predsjedavajućeg JCSC Pakistana, kako bi razgovarali o načinima daljnjeg jačanja bilateralnih #vojnih odnosa između naših bratskih zemalja,” objavio je ambasador Azerbejdžana na Twitteru.

Prošle sedmice, pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova je negiralo izvještaje indijskih medija da se pakistanska vojska bori zajedno s azerbejdžanskim snagama protiv Armenije u okupiranom Nagorno-Karabahu i nazvalo je izvještaje “neodgovornim, špekulativnim i neutemeljenim”.

Ministarstvo je također objavilo da podržava stav Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu, koji je u skladu s nekoliko jednoglasno usvojenih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Azerbejdžan se ponosi posebnim vezama i odnosima s jedinom muslimanskom-nuklearnom državom u svijetu. Geografski udaljen od kaspijske regije i tehnički dijelom južne Azije, Pakistan je šesta država po broju stanovnika na planeti, s populacijom većom od 200 miliona.

Pakistan je jedina država u svijetu koja nije priznala Armeniju, koja je stekla formalnu nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza.
Islamabad to odbija učiniti sve dok armenske trupe ne napuste teritorije koje okupiraju unutar Azerbejdžana, uključujući Nagorno Karabah.

Pakistan također traži pravdu za genocid u selu Khojalyjem, koji su armenske snage počinile u februaru 1992. nad azerbejdžanskim stanovništvom.

U ovom selu, unutar Nagorno Karabaha, armenske i sovjetske snage ubile više od 613 civila, uključujući 106 žena i 63 djece.

Novi sukobi izbili su 27. septembra ove godine, od kada je Armenija nastavila napadati civile i azerbejdžanske snage, što je dovelo do brojnih žrtava.

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Otprilike 20% teritorije Azerbejdžana ostalo je pod ilegalnom armenskom okupacijom u posljednje tri decenije.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Minska grupa OSCE-a – kojom su kopredsjedavali Francuska, Rusija i SAD – osnovana je 1992. godine kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba, ali bezuspješno. Prekid vatre je, međutim, postignut 1994. godine.

Mnoge svjetske sile, uključujući Rusiju, Francusku i SAD, zatražile su trenutni prekid vatre. Turska je u međuvremenu podržala Baku i pravo Azerbejdžana na samoodbranu.

nova-zora

Podijeli