DRUGAČIJA OD DRUGIH: MUNARA UDALJENA OD DŽAMIJE 150 METARA (FOTO)

DRUGAČIJA OD DRUGIH: MUNARA UDALJENA OD DŽAMIJE 150 METARA (FOTO)

Imam džamije istakao je kako je ova džamija po svojim minaretima drugačija od drugih džamija, čiji se minareti nalaze u dvorištu džamije Džamija je

Preporuči

Imam džamije istakao je kako je ova džamija po svojim minaretima drugačija od drugih džamija, čiji se minareti nalaze u dvorištu džamije

Džamija je stara 110 godina, a njen minaret je izgrađen u vrijeme kada nije bilo električne ergije u selu, na brdu koje dijeli selo na dva dijela

Džamija u selu Tuzlagozu, u turskoj provinciji Sivas, posebna je po tome što se minareti nalaze udaljeni više od 150 metara od džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija je stara 110 godina, a njen minaret je izgrađen u vrijeme kada nije bilo električne energije u selu, na brdu koje dijeli selo na dva dijela, kako bi glas imama prilikom učenja ezana (poziva na molitvu) mogli čuti svi mještani u selu.

Prvi minaret, izgrađen 1954. godine, udaljen je 150 metara od džamije. Dovođenjem električne energije 90-tih godina i imami su dobili zvučnike. Prije 12 godina, zbog toga što je stari minaret posao premalen za selo, izgrađen je novi udaljen 50 metara od starog, 200 metara od džamije.

Imam džamije Serkan Alis istakao je kako je ova džamija po svojim minaretima drugačija od drugih džamija čiji se minareti nalaze u dvorištu džamije.

Kada je tek došao u selo, kako kaže, i sam se iznenadio kada je vidio koliko je udaljen minaret.

“Razmišljao sam šta bi mogao biti razlog tome. Oni su napravili minaret na brdu kako bi cijelo selo pozivali na molitvu”, rekao je Alis.

Akos.ba


Preporuči

COMMENTS