Velika akcija u Njemačkoj, traže ilegalne radnike

Velika akcija u Njemačkoj, traže ilegalne radnike

Njemačka carina započela je s dvodnevnom akcijom kontrole rada na crno i plaćanja satnica ispod zakonskog minimalca, piše Index. “U akciji učestvuj

Planirate živjeti u Njemačkoj: Prije nego napustite BiH, pročitajte Damirovu analizu
Preko Facebooka do dobrog posla u Njemačkoj:Slijedite upute, ali pazite na ove znakove prevare
Istina o platama u Njemačkoj: Djevojka došla u Frankfurt pa se iznenadila!

Njemačka carina započela je s dvodnevnom akcijom kontrole rada na crno i plaćanja satnica ispod zakonskog minimalca, piše Index.

“U akciji učestvuje 6000 službenika, a glavni cilj joj je utvrđivanje broja radnika koji primaju satnicu manju od zakonom propisane satnice od 8,84 eura”, stoji u saopćenju Savezne carinske uprave u Potsdamu.

Kako se dalje navodi, diljem zemlje pojačano će se kontrolisati sektori koji su “posebice podložni” prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija, mesoprerađivačka industrija i poduzeća koja pružaju usluge čišćenja objekata.

Istodobno će se provoditi kontrola protiv ilegalnog zapošljavanja.

Prema informacijama ministarstva finansija, država godišnje zbog ilegalnog zapošljavanja gubi prihoda u visini oko milijarde eura. Nadležni ministar Olaf Scholz je obećao povećanje broja radnih mjesta u sektoru kontrole zapošljavanja.

Sadašnjih 6800 u odjelu Financijske kontrole (FKS) u stanju je kontrolisati samo 2,4 posto poduzeća na šta sindikati upozoravaju već godinama.

fokus.ba

Podijeli