Planirate živjeti u Njemačkoj: Prije nego napustite BiH, pročitajte Damirovu analizu

Planirate živjeti u Njemačkoj: Prije nego napustite BiH, pročitajte Damirovu analizu

Detaljna računica troškova jedne porodice

Mnogi su zbog loše situacije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, regionu… već emigrirali u inozemstvo, u zemlje poput Irske, Njemačke, Kanade ili Austra

Pola Lejlinog života pripada BiH, pola Irskoj
BOSNA I HERCEGOVINA DOBIJA JOŠ JEDAN GRAD?
PEDI EŠDAUN: EVO ŠTA BI AMERIKA URADILA DA KRENE RAT U BiH!

Mnogi su zbog loše situacije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, regionu… već emigrirali u inozemstvo, u zemlje poput Irske, Njemačke, Kanade ili Australije, a još mnogi zasigurno razmišljaju o preseljenju.

Ako razmišljate o odlasku u Njemačku i pitate se koliki su troškovi života tamo za jednu porodicu, Damir Lenart napravio je detaljnu računicu troškova svoje obitelji u Baden-Badenu na jugozapadu Njemačke, na osnovu koje možete dobiti okvirni uvid u to što vas čeka ako odlučite napustiti Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku ili Srbiju, prenosi Net.

Lenartova porodica mjesečno izdvaja za najam stana 460 eura, a za komunalije ili troškove stanovanja, poput grijanja, vode, odvoza smeća itd. – 160 eura. Struju plaćaju 60 eura, 50 eura plaćaju internet, televiziju oko 20 eura, osiguranje 20 eura. Dakle, samo za osnovne troškove stanovanja ukupno plaćaju svaki mjesec 770 eura.

U usporedbi s troškovima stanovanja u takvom jednom malom gradu, u Munchenu ti troškovi mogu biti daleko veći, pa je naveo primjer prema kojem tamo 1.450 eura iznose samo troškovi stanovanja.

Lenart kaže da jedna porodica inače tamo za hranu izdvaja od 400 do 800 eura. S obzirom na to da sada on i žena imaju dovoljno primanja da ne moraju pažljivo gledati što kupuju, kaže da potroše i do 800 eura. Vrtić košta 150-450 eura, neki plaćaju manje, a neki više. S obzirom na to da nemaju djecu za vrtić, plaćaju samo 40 eura za putovanje svog sina Luke u školu.

Inače, gradski prijevoz se plaća 80 eura, no Lenart putuje svojim automobilom, a potroši još dodatno oko 60 eura troškova. Za osiguranje dvaju automobila izdvajaju, s popustom, 125 eura. Porez se inače plaća od 50 do 350 eura, pa čak i do 1.000 eura godišnje ako je riječ o nekom luksuznom automobilu. Lenart za Opel Corsu plaća 50 eura poreza, a za Passata 309 eura.

Sveukupno, Lenartova porodica izdvaja 1.795 eura mjesečno na stan, struju, internet, televiziju, osiguranje, hranu, prijevoz Luke u školu i Lenartov prijevoz do posla.

Izvor: Islam u vremenu.com

Podijeli