Hadis koji govori o ubijanju životinja. Za kojih pet životinja je Poslanik a.s. dozvolio da se ubijaju?

Hadis koji govori o ubijanju životinja. Za kojih pet životinja je Poslanik a.s. dozvolio da se ubijaju?

Pet životinja koje je dozvoljeno ubijati: PITANJE: Da li je dozvoljeno ubijati mrave, žohare, muhe i druge insekte koji hodaju po kućama? ODGOVO

PETNAEST SITUACIJA KOJE JE POSLANIK, A.S., NAJAVIO I U DANAŠNJEM VREMENU SE OSTVARUJU
POSLANIK A.S. NAS JE UPOZORIO DA SE ZA UMMET BOJI VIŠE OVE STVARI NEGO ISKUŠENJA DEDŽALA
DA LI JE DOŠLO VRIJEME KOJE JE POSLANIK NAJAVIO?

Pet životinja koje je dozvoljeno ubijati:

PITANJE: Da li je dozvoljeno ubijati mrave, žohare, muhe i druge insekte koji hodaju po kućama?

ODGOVOR: Dozvoljeno je ubijati spomenute i druge insekte ako uznemiravaju čovjeka, ali ih je zabranjeno ubijati spaljivanjem, nego će se ubiti drugim srestvima za ubijanje. Dokaz za to su riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Pet životinja, sve su štetočine, ubijaju se i u haremu i van harema; gavran, lunja (vrsta sokola), miš (štakor), škorpia i bjesni pas.” U drugoj predaji spomenuta je i zmija.

Ovaj hadis, koji je vjerodostojan od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, upućuje na dozvoljenost ubijanja spomenutih životinja, a i onih koje su istom značenju a koje uznemiravaju ljude, kao mravi, žohari, komarci, muhe, zvijeri i ostale divlje životinje, kako bi se sačuvalo od njihovog uznemiravanja.

Što se tiče mrava, ako ne uznemiravaju čovjeka, neće ih ubijati, zato što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se ubijaju mravi, pčele, pupavci (ar. hud-hud), svračci. Ali, ako uznemiravaju, onda imaju isti propis kao i pet spomenutih u hadisu.

Allah, dželle še'nuh, je taj koji upućuje na pravi put.

Uvaženi šejh Abdul-Aziz b. Abdullah b. Baz, rhm.

www.binbaz.org.sa

Prijevod: Amir I. Smajić

Podijeli