Još jedna država otvara vrata radnicima izvan EU

Još jedna država otvara vrata radnicima izvan EU

Program od 21 tačke, koji će pojednostaviti procedure i olakšati danskim kompanijama da zapošljavaju radnike iz zemalja izvan EU, predstavljen je samo

Rusija zaprijetila da će prekinuti odnose sa EU i uskratiti joj vakcinu
Od 2021. godine državljanima BiH trebat će viza za EU
Da li je život u EU stvarno tako dobar: Za kolike plate rade i šta zarade naši ljudi u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Sloveniji, Češkoj…

Program od 21 tačke, koji će pojednostaviti procedure i olakšati danskim kompanijama da zapošljavaju radnike iz zemalja izvan EU, predstavljen je samo dan nakon što su se koalicioni partneri dogovorili da olakšaju dovođenje radne snage izvan EU u Njemačku, kojoj nedostaje miliona radnika.

Dansko ministarstvo rada saopštilo je da nedostatak radne snage prijeti da ugrozi ekonomski rast. Ključ plana danske vlade je prilagođavanje takozvane “šeme plaćanja”, koja omogućava kompanijama zapošljavanje osoba izvan EU i EFTA-e (koju čine Švicarska, Norveška, Lithenšajn i Island) ako isplaćuju plate u određenoj visini.

Ta granica se sada spušta sa 418.000 (56.054 eura) na 330.000 kruna (44.253 eura). Paket mjera predviđa proširenje liste zanimanja za koja se odobrava radna dozvola, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procesa aplikacije za posao za državljane izvan EU.

“U trenutku kada je naše tržište rada pod pritiskom, moramo osigurati kvalifikovanu radnu snagu za kompanije. U suprotnom, mogli bismo doći u situaciju da kompanije moraju reći ‘NE’ narudžbama, što bi dovelo do gubitka radnih mjesta”, rekao je ministar rada Troels Lund Poulsen.

Koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se u utorak da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, bez obzira na zvaničnu listu. Strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobiće mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i poznaju jezik.

S nedostatkom radne stane suočavaju se države širom Evrope, ne samo na zapadu, već i u centralnoj Evropi, gdje se bilježi rekordna zaposlenost. Na primjer, Češkoj u ovom trenutku nedostaje 300.000 radnika, pa se očekuje pojednostavljenje procedure za zapošljavanje stranaca u svim članicama EU.

Fokus.ba

Podijeli