Vučić Zukorliću obećao ministarsku fotelju ako sa Dritanom sruši Đukanovića. Bivši muftija uputio pismo Izetbegoviću i Kavazoviću

Vučić Zukorliću obećao ministarsku fotelju ako sa Dritanom sruši Đukanovića. Bivši muftija uputio pismo Izetbegoviću i Kavazoviću

Muamer Zukorlić i Rasim Ljajić u igri za ministarsku fotelju. Ko će ostati principjelan Otvoreno pismo Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori koje

ALEKSANDAR VUČIĆ DANAS JE NA PERFIDAN NAČIN POKUŠAO PONIZITI BOSNU I HERCEGOVINU
NASER ORIĆ POSLAO PORUKU ZBOG KOJE SE ALEKSANDRU VUČIĆU DIŽE KOSA NA GLAVI!
KOJA ŠAMARČINA DODIKU – VUČIĆ: CRNA GORA NAM JE NAJBLIŽA DRŽAVA, JER RS NIJE DRŽAVA

Muamer Zukorlić i Rasim Ljajić u igri za ministarsku fotelju. Ko će ostati principjelan

Otvoreno pismo Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori koje je upućeno reisu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu Kavazoviću, predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, SBK, Udruženju Sandžaklija u Sarajevu, predsjedniku Naroda i Pravde Elmedinu Konakoviću i na adrese više medija u Bosni i Hercegovini prenosimo integralno.

Srbija će Vladu dobiti prije roka, najverovatnije do kraja mjeseca. Kad je riječ o imenima ministara, sve opcije su otvorene, te do završne riječi Aleksandra Vučića sve ostaje u domenu pukog nagađanja. Ipak, upućeni izvori tvrde da su Muamer Zukorlić i Rasim Ljajić u igri za ministarsku fotelju.

Zukorlić bi mogao biti nagrađen ministarskim mjestom ukoliko za Vučića odradi posao u Crnoj Gori, odnosno njegova Stranka pravde i pomirenja CG uđe u koaliciju sa prosrpskom koalicijom i time sruši Đukanovića s vlasti.

Da je Zukorlić na dobrom putu da to učini govore i izjave Hazbije Kalača, njegovog čovjeka od povjerenja koji se nalazi na čelu Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori, a koja je dio koalicije “Crno na bijelo”.

Kalač je po nalogu Zukorlića danas uputio otvoreno pismo na više adresa u Bosni i Hercegovini u kojem navode da ih plaši “bošnjačko i bosansko blanko povjerenje” predsjedniku Crne Gore Milu Đukanovići i Demokratskoj partiji socijalista, stranci iza koje stoji.

Otvoreno pismo Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori koje je upućeno reisu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu Kavazoviću, predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, SBK, Udruženju Sandžaklija u Sarajevu, predsjedniku Naroda i Pravde Elmedinu Konakoviću i na adrese više medija u Bosni i Hercegovini prenosimo integralno.

“Ohrabruje nas interes i spremnost institucija, grupa i pojedinaca da pruže pomoć i zaštitu svojoj braći iz Pljevalja, Sandžaka i Crne Gore, kao i da sačuvaju čast i živote potomaka pljevaljskog muftije Šemsikadića, onako kako su Taslidžaci sa njim na čelu štitili živote i čast Bosne i Bošnjaka u drugoj polovini 19 vijeka, kada su se hrabro borili oko Tuzle, Doboja, Sarajeva… Ohrabruje i činjenica da su Bošnjaci naučili lekcije iz prošlosti i da nikada više neće dozvoliti neku novu crnu pticu – Srebrenicu. Ohrabruje još i da Bosna i Bošnjaci Crnu Goru doživljavaju kao prijateljsku zemlju, partnera i saborca ka euro-atlanskim integracijama, ali, istovremeno plaši površna percepcija partnera, prijatelja i saborca, kao i realnog stanja u Crnoj Gori.

Plaši nas to bošnjačko i bosansko blanko povjerenje čovjeku i partiji koja stoji iza njega. Povjerenje čovjeku i partiji koji sa (pod)smjehom Bošnjake u Crnoj Gori, kao i sve druge građane 30 godina drži u ropstvu, strahu, podjelama i ucjenama. Imamo li kao narod pravo na to? Imate li vi pravo na to? Jer, davati podršku čovjeku, pod čijom vlašću su se dogodili svi zločini nad Bošnjacima u Crnoj Gori, etničko čišćenje u Bukovici, policijska akcija Lim prilikom koje je 1993. godine pohapšeno i mučeno kompletno nevino rukovodstvo stranke SDA u CG, pa sve do monstruozne deportacije bošnjačkih izbjeglica iz BiH Karadžiću direktno u smrt – i, maltene, na silu mu gurati u zagrljaj Bošnjake je nedopustivo.

Da li se možda pokajao ili zatražio oprost Bosni za permanentno širenje mržnje, podstrekivanje na zločine putem svojih tadašnjih medija RTCG i dnevnog lista Pobjeda tokom agresije na Bosnu? Zabrinjava nas da je malo ljudi u Bosni koji primjećuju da Đukanović zapravo nikada i nije izašao iz 90-ih i da upravo on sistematski hrani taj šovinizam i četništvo u Crnoj Gori nekažnjavanjem zločina, incidenata, sporadičnih izliva vjerske i nacionalne mržnje. Zar najbolji i najočitiji primjer nisu incidenti od prije par dana u Pljevljima, gdje Đukanovićeva policija nije procesuirala niti jedan slučaj napada na Bošnjake ili na Islamsku zajednicu?

Ostali smo zatečeni i neprijatno iznenađeni, po svemu sudeći, sinhronizovanim nastupom određenih medija i pojedinaca usmjerenih prema građanskoj koaliciji Crno na bijelo, čija je SPP jedna od ponosnih članica, gdje je očigledno stavljen fokus i meta na nosioce te liste, gospodina Dritana Abazovića i predsjednika naše stranke, gospodina Hazbiju Kalača.

Količina neistina, poluistina, dezinformacija i fabrikovanja straha kako bi se gore navedeni predstavili kao opasnost po nacionalne interese Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i regionu, pa i po samu Bosnu, je zaista frapantna.

Jasno nam je da se takvim pristupom želi uticati na koaliciju Crno na bijelo i njene lidere, kako bi eventualno promijenili svoj stav o neophodnosti političkih promjena u Crnoj Gori, a bez Đukanovića i njegovog DPS-a. Naravno da ćemo ostati dosljedni obećanju građanima koje smo dali u toku kampanje i za koju su nas građani delegirali, a to je smjena korumpirane vlasti i snažan iskorak ka evropskim integracijama sa svim benefitima koje taj put nosi. Znamo da to neće biti lak put, ali, ukoliko sada ne krenemo da rješavamo stvari, bojimo se da bi za četiri godine moglo da bude kasno.

Sa druge strane, jasna i nedvosmislena podrška iz Brisela, Berlina i drugih evropskih centara našoj platformi u nastojanjima da Crnu Goru učinimo sigurnom državom za sve, samim tim i za Bošnjake, pravno uređenom i ekonomski stabilnom, daje nam za pravo da, kao članica platforme Crno na bijelo, a istovremeno i permanentno kao bošnjačka partija koja se dugi niz godina u Crnoj Gori i Sandžaku bori za dostojanstvo našeg i drugih naroda, pozovemo istaknute institucije, grupe, pojedince, ali i ukupnu bosansko-hercegovčku javnost da pomognu našu borbu za evropsko bolje sutra, kako Bošnjaka tako i svih drugih građana u Crnoj Gori, te samim tim i susjednih država među kojima je i naša lijepa Bosna, tako što će sa jedne strane tražiti hitno pronalaženje i procesuiranje počinioca incidenata u Pljevljima, a sa druge strane uvažiti i podržati činjenicu da građani Crne Gore nakon 30 godina žele promjene.

Jedno je sigurno: ne postoji opcija kojom bismo ugrozili evropsku ili NATO budućnost Crne Gore, njen spoljnopolitički kurs ili dobre odnose sa Bosnom ili nekim drugim susjedom.

Đukanović je evropska i regionalna politička prošlost i tu činjenicu ništa ne može promijeniti. Zato vas kao braća molimo da je uvažite i da, kroz saradnju sa nama ili drugom bošnjačkom političkom strankom koja je također najavila učešće u koalicionoj vladi sa nama i drugim partijama, uvažite i izbornu činjenicu da građani Crne Gore većinski žele promjene, brži evropski put, veći standard, bolje međunacionalne odnose i saradnju sa susjedima, uključujući i Bosnu.

U interesu Bošnjaka, kao i svih drugih građana je da se promjenom vlasti snažno utiče da stvari krenu nabolje. Bošnjaci su danas najsiromašniji građani. Opštine u kojima Bošnjaci čine većinu ili ih ima u značajnom broju, su najnerazvijenije u Crnoj Gori. Nacionalni korpus je vještački podijeljen na više kolona. Najviše se Bošnjaka iseljava iz Crne Gore…

Ovo je pravi momenat da crnogorsko društvo kojem pripadamo napravi ključni iskorak ka istinskoj demokratizaciji i ostvarivanju građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka i svih građana, te da ubrzano krene ka evropskim integracijama i vladavini prava.

Ono što istinski plaši Bošnjake u Crnoj Gori je realna opasnost da bi, u bliskoj budućnosti, sa dosadašnjim DPS sistemom vrijednosti i lažnom demokratijom, za tako nešto bilo kasno, i da se za par godina možemo probuditi u nekoj drugačijoj Crnoj Gori, koja bi bila teret, ne samo samoj sebi, nego i svima u okruženju, sa posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u otvorenom pismu Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori.

slobodna-bosna.ba

Podijeli