OVAKO ALLAH S.W.T.A. NAGRAĐUJE ONE KOJI REDOVNO DOLAZE NA DŽUMU:

OVAKO ALLAH S.W.T.A. NAGRAĐUJE ONE KOJI REDOVNO DOLAZE NA DŽUMU:

Kako je Allah dž.š. nagradio ovog čovjeka zbog dolaska na džuma-namaz: Priča se da je Hamid Ellefaf jednog petka htio da ide na džumu namaz, ali se

SPAVANJE NA STOMAKU. PROPISI U VEZI SPAVANJA I DA LI ALLAH MRZI KADA NEKO SPAVA NA OVAKAV NAČIN?
Najbolji primjer kako su muslimani imali poštovanje prema ženama čak i u toku neprijateljskih borbi
Iskoristi danas prije sutra

Kako je Allah dž.š. nagradio ovog čovjeka zbog dolaska na džuma-namaz:

Priča se da je Hamid Ellefaf jednog petka htio da ide na džumu namaz, ali se našao u dilemi kako da postupi; magarac mu se bio izgubio, brašno mu je ostalo u mlinu a bio je njegov red da napaja svoju zemlju vodom iz potoka. Razmišijao je: – Ako odem u džamiju, propustiću sve ove poslove.

Onda reče sam sebi: – Ahiretski poslovi su bolji i vječniji! – pa ode u džamiju na džumu namaz zanema­rujući svoje dunjalučke obaveze.

Kada je klanjao i vratio se kući, opazi da je njegova zemlja dobro natopljena vodom!? U štali primjeti privezanog magarca, a kada uđe u kuću vidje da njegova žena pravi kruh od tek samljevenog brašna‘! On začuđeno upita ženu o tome, a ona mu reče:

– Čula sam neku trku van kuće, a kada sam izašla ugledala sam hijenu koja je gonila našeg magarca, sve dok on ne uteče u štalu. Naš komšija, koji je napajao svoju zemlju vodom, zaspao je, pa je voda natopila i našu zemlju. Isto tako, naš komšija je imao brašno u mlinu, pa kad je otišao da ga donese, zamijenio je vreću i odnio onu našu. Kada je primjetio da je zamijenio vreće, donio je našu vreću i ostavio je pred naša vrata.

Hamid sa zahvalnošću baci pogled prema nebesi­ma pa reče:

– O Gospodaru! Ja sam prema tebi izvršio samo jednu obavezu, a Ti si mi zauzvrat tri moje obaveze nadoknadio!

Hfz. Husejn Čajlaković – Riznica mudrosti

Podijeli