Pogledajte gdje su naučnici kod muhe pronašli mjesto sa kojeg proizvodi antibiotike a o kome nas je Poslanik obavijestio

Pogledajte gdje su naučnici kod muhe pronašli mjesto sa kojeg proizvodi antibiotike a o kome nas je Poslanik obavijestio

Često dolaze kritičari islama sa izrugivanjem prema islamu, posebno kada je u pitanju jedan vjerodostojan hadis, koji se nalazi u Buhariji, koji govor

Zašto se Ibrahim a.s. onesvijestio kad je ugledao Meleka smrti?
ŠTA JE U SUŠTINI ŠEJTANOVA VESVESA, I KAKO SE LIJEČI. HADISI KOJI GOVORE O NAČINU LIJEČENJA:
PRED KOJIM MUŠKARCIMA JE DOZVOLJENO SKINUTI NIKAB?

Često dolaze kritičari islama sa izrugivanjem prema islamu, posebno kada je u pitanju jedan vjerodostojan hadis, koji se nalazi u Buhariji, koji govori da ako muha upadne u piče, treba da se umoči u vodu u potpunosti jer u njoj se nalazi lijek. Ali sada izgleda da je muha pobijedila njihovo izrugivanje prema jednoj naučnoj studiji…Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao:

“Ako vam muha upadne u vase piče, potopite je u piće, jer u jednom njenom krilu je bolest a u drugom je lijek za tu bolest.”

(Sahih, Buhari 3320,Ebu Davud 3844, Ahmed 7141).

Zujanje nove antibiotike

Površina muhe je zadnje mjesto na kojem se očekivalo nači antibiotika, ali je ipak baš tu, jedan australijeski istrazivački tim, bacio svoj fokus. Oni su zasnovali svoj rad na teoriji da muhe moraju imati neku, vrijednu paznje, antibiotiku, kako bi mogli preziviti na istruhloj balegi, mesu i voču. Tim Department of Biological Sciences, Macyuarie University, je počeo da identifikuje protiv-bakterijska svojstva, koja se pokazuju u raznim stadijima razvoja muhe. “Naše istraživanje je mali dio globalnog istraživanja u potrazi za novom antibiotikom, ali mi tražimo tamo gdje mislimo da niko nije tražio ranije”, kaže gospođica Joanne Clarke, koja je prezentirala napredak grupe u Australijskom Savezu za Konferenciju Mikrobiologije u Melbourn-u.

Naučnici su testirali četiri različite vrste muha: kučnu muhu, muhu zujaru, vinogradsku muhu i vočnu muhu iz Queensland-a koja liježu jaja na svježem vazduhu. Njihove larve ne trebaju puno protiv-bakterijskih materija, jer one ne dolaze u kontakt sa puno bakterija. Muhe prolaze kroz različite stadije, od larve pa do kukuljice prije nego što odrastu. Za vrijeme kukuljicnog stadija, muha je zatvorena i ne jede. “Pretpostavili smo da neće proizvoditi puno antibiotike”, kaže gospođica Clarke. I nisu. Međutim sve larve pokazuju protiv-bakterijske osobine (osim u slučaju kod vočne muhe iz Queensland-a).

Sve vrste muha, kada su odrasle, su proizvele antibiotiku pa čak i vočna muha iz Queensland-a (koja u ovom stadiju treba protiv-bakterijsku zaštitu, zato što ona ima kontakt sa drugim muhama i premješta se). Takve osobine su bile prisutne na muhinoj površini kada su u pitanju sve četiri vrste, iako protiv-bakterijskih osobina bude čak i u crijevima. “Mogu se pronači aktiviteti na obadva ova mjesta”, kaže gospođica Clarke. “Razlog zbog čega smo se koncentrisali baš na površinu jeste zato što je to lakše područje za izlučivanje.”

Antibiotička materija se izlučuje tako što se muha utopi u etanol, a poslije se mješavina propusti kroz filter kako bi se izlučila sirova koncetracija. “Pokušavamo sada da otkrijemo posebno protiv-bakterijsko područje”, kaže gospođica Clarke. Na kraju će postati hemijska sinteza. Pošto ova područja nisu iz bakterije, geni koji pokazuju otpor prema njima, se neće tako lahko moči pretvoriti u patogene (organizam koji prouzrokuje bolest u drugom organizmu). Očekivanja su da će ova nova forma antibiotike imati duže i efektivnije trajanje.

orizarenews.com

Podijeli