PRVI DAN KURBAN BAJRAMA U PETAK: PROČITAJTE U KOLIKO ĆE SE KLANJATI BAJRAM-NAMAZ

PRVI DAN KURBAN BAJRAMA U PETAK: PROČITAJTE U KOLIKO ĆE SE KLANJATI BAJRAM-NAMAZ

Rijaset IZ BiH Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef.

Jesu li imami da’ije ili radnici koji klanjaju za pare?
PORODICA IZ BEOGRADA KOJA JE PREŠLA NA ISLAM. SA SVIH STRANA IH NAPADAJU „MIROLJUBIVI“ SRBI
Ko može da pomogne hanumu rh Omera Bosnića neka to učini kroz ovu akciju, ko neće ili ne može, neka šuti i bez loših komentara

Rijaset IZ BiH

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 06:11 sati.

Tradicionalno bajramsko čestitanje kod Reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijem za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije korona virusa, neće biti održani.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje 4 dana.

Dan Arefata ove godine pada 30. jula

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na Brdu Milosti (Džebelu’r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Ove godine hadž će obaviti oko hiljadu osoba

Na temelju onoga što su objavili saudijski mediji i što je službeno objavilo Ministarstvo za hadž i umru, broj osoba koji će ove godine obaviti hadž je oko 1.000 i čak manje. Bit će zadovoljen simbolički princip, hadž će obaviti i ljudi iz drugih zemalja. Bit će ispoštovane veoma stroge sigurnosno-zdravstvene procedure, izjavio je ranije rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid Ramić te dodao da će ove godine hadž obaviti i državljani BiH koji borave u Saudijskoj Arabiji, a koji su za to dobili neophodna odobrenja. hayat.ba

Podijeli