Naše pametnice u tuđini: Hermina Jakupovic student godine u Finskoj, najbolja među 35.000 studenata

Naše pametnice u tuđini: Hermina Jakupovic student godine u Finskoj, najbolja među 35.000 studenata

Hermina Jakupović porijeklom iz Prijedora dobitnik je nagrade “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 stude

Njemačka želi ‘bh. pamet’: Šansa za mlade i obrazovne

Hermina Jakupović porijeklom iz Prijedora dobitnik je nagrade “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.

Kako je ispričala, studira na univerzitetu UEF koji je profilisan za zdravstvene nauke, smjer Biomedicina.

“Izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegijuma i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Takođe, radila sam kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala 3 naučna rada u internacionalnim naučnim novinama”, rekla je ona, pišenezavisni.ba.

Istakla je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprineti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studira i njena mlađa sestra Sabina, koja je također student na Medicinskom fakultetu.

“Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim”, dodala je Jakupovićka.

Porijeklom je iz Kozarca kod Prijedora, gdje je rođena 1991.godine, a u Finsku se sa porodicom odselila u novembru 1993.

cazin net

Podijeli