10 zanimanja koja će biti najtraženija u narednih 5 godina

10 zanimanja koja će biti najtraženija u narednih 5 godina

__________________________________________________________________ Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti sljedeće struke: Širenje

Bh. dijaspora u Engleskoj: Namirnice jeftinije nego u BiH, mladi neće slati pare
Volkswagen i Microsoft zajedno razvijaju cloud computing sistem za autonomna vozila
Objavljena lista 10 najuticajnijih muslimana u svijetu, među njima i Erdoganova supruga

__________________________________________________________________

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti sljedeće struke:

Širenje automatizacije neminovno će unijeti određene promjene na tržište rada, prije svega ukidajući pozicije na manualnim poslovima koje mogu obavljati roboti.

To će posljedično utjecati i na jačanje svijesti o potrebi za ljudskom kreativnošćui posebnim vještinama.

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam milijuna ljudi.

Najveći rast zapošljavanja ostvarit će se u visokoplaćenim i niskoplaćenim djelatnostima – prve će bilježiti rast od 5,7 posto, a druge od 5,6 posto. Broj zaposlenih sa srednjim razinama primanja rast će za 3,8 posto.

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bliskoj budućnosti jer se u daljnjoj očekuje da bi i njih mogli zamijeniti kompjuteri.

Također će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, IT podršku i vodoinstalatere.

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mjesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zamijeniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi.

Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne strojeve, medicinskim sestrama i strukama iz financijskoga sektora.

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuhari, njegovatelji, radnici u osiguranju i recepcionari u hotelima, prenosi

B92.net.

Podijeli