ERDOGAN SLAVI: “TURSKA ĆE U SVIJETU KOJI ĆE BITI PREOBLIKOVAN NAKON PANDEMIJE BITI JEDNA OD NAJVEĆIH”

ERDOGAN SLAVI: “TURSKA ĆE U SVIJETU KOJI ĆE BITI PREOBLIKOVAN NAKON PANDEMIJE BITI JEDNA OD NAJVEĆIH”

Erdogan izjavio je da će Turska u svijetu nakon pandemije koronavirusa biti jedna od zvijezda. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan iz

ŽESTOKA SVAĐA TURSKE I GRČKE ZBOG PRETVARANJA AJA SOFIJE U DŽAMIJU
BiH: Turski Crveni polumjesec osigurao pomoć u hrani, ogrjevu i tabletima za učenike
Priča o ljudima čije je porijeklo iz BiH, a žive u turskom selu, čuvaju bh. tradiciju i bosanski jezik

Erdogan izjavio je da će Turska u svijetu nakon pandemije koronavirusa biti jedna od zvijezda.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska u svijetu nakon pandemije koronavirusa biti, kako je rekao, jedna od zvijezda, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zajedničko mišljenje u zemlji i izvan nje je da će Turska u svijetu koji će biti preoblikovan nakon pandemije biti jedna od zvijezda”, kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta održanog u Ankari.

Istakao je da je tokom sastanka razgovarano o brojnim važnim pitanjima, od zdravstva, sigurnosti do ekonomije i izvoza.

“Turska je jedna od zemalja koje su se najuspješnije borile sa pandemijom koronavirusa i u tom smislu odlučni smo da sačuvamo dostignuća i uspjehe koje smo postigli”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da je vrlo važno da se građani i dalje pridržavaju mjera kao što su lična higijena, nošenje zaštitnih maski i održavanje socijalne distance.

“Naš je cilj približiti broj slučajeva i broj umrlih nuli ili potpuno smanjiti na nulu. Odlučni smo svakako da zemlju udaljimo od rizične grupe. U okviru normalizacije stanja, otvorili smo put uslužnim i proizvodnim procesima u skoro svim sektorima”, kazao je Erdogan.

Istakao je da preliminarni ekonomski podaci za juni pokazuju da se Turska nalazi u “periodu vrlo snažnog oporavka”.

“Ekonomski rast Turske od 4,5 posto u prvom tromjesečju najbolji je dokaz snage i potencijala naše ekonomije”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je turska vlada donijela odluku da još jedan mjesec nastavi s finansijskom podrškom ugroženim građanima i privrednim subjektima uslijed pandemije.

“Ono što očekujemo od građana je da nas podrže tako što će se pridržavati pravila, čuvati svoj posao i cijelu zemlju”, dodao je predsjednik Republike Turske.

U Turskoj je do nedjelje zabilježeno 197.239 slučajeva zaraze, uključujući 5.097 preminulih i 170.595 oporavljenih.

bhdijaspora

Podijeli