“Napustio sam Banjaluku i danas radim u Frankfurtu gdje imam satnicu 13 eura, samo 3 eura manju nego u Banjaluci dnevnicu”

“Napustio sam Banjaluku i danas radim u Frankfurtu gdje imam satnicu 13 eura, samo 3 eura manju nego u Banjaluci dnevnicu”

Kulminacija migracija u bh. entitetu RS i dalje ne jenjava. Redovi pred slovenačkom ambasadom u Banjaluci u odnosu na prethodni period duži su za još

Mladi Mostarac u Velikoj Britaniji vodeći ekspert za orhideje
Loše vijesti iz Njemačke. Radnici sa Balkana će dobiti otkaz i vratiti se svojim kućama. Više im ne trebaju radnici, a objasnili su i zašto
Velika akcija u Njemačkoj, traže ilegalne radnike

Kulminacija migracija u bh. entitetu RS i dalje ne jenjava. Redovi pred slovenačkom ambasadom u Banjaluci u odnosu na prethodni period duži su za još nekoliko metara, a to su potvrdile i posljednje analize portala “Posao.ba”, prema kojima je za 24 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine veća potražnja za poslovima, pogotovo u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Prema pomenutoj analizi, u prvoj polovini 2020. godine objavljena su 4.742 oglasa za posao, što je za 24 odsto više u odnosu na prvu polovinu 2019, putem kojih je oglašeno 11.285 radnih mjesta, 34 posto više nego u prethodnoj godini, piše “Oslobođenje“.

Poslodavci su, u ovom periodu, primili 157.687 prijava za posao putem portala “Posao.ba”, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 14 osoba, što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba.

Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Da se broj slobodnih radnih mjesta povećava i da poslodavci sve teže dolaze do kvalifikovanih radnika potvrđuju i u Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju ‘Spektar’.

“Vidljiv je blagi rast privrede na području banjalučke regije, a velika potražnja vlada za radnicima u proizvodnim pogonima u Kotor Varošu, Čelincu, Gradišci i u Banjaluci. Međutim, mnogo je više slobodnih radnih mjesta koja ostaju iza radnika koji masovno odlaze u inostranstvo“, rekli su u ovoj agenciji.

Jedan od onih koji je svoju sreću pronašao van granica Republike Srpske, konkretno u Frankfurtu je građevinac Dragan R. iz Stanara kraj Doboja sa prebivalištem u Banjaluci, bivši policajac, koji se zbog niza godina na birou za zapošljavanje odlučio za prekvalifikaciju.

“Prekvalifikovao sam se i odlučio da napustim Banjaluku, danas radim u Frankfurtu gdje imam satnicu 13 eura, samo tri eura manju nego u Banjaluci dnevnicu, pa računajte“, ispričao je Dragan R.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca bh. entiteta RS Dragutin Škrebić potvrdio je da su podaci pometunog portala relevantni i da najveći uzrok takvog stanja, mimo migracija, leži u sistemu obrazovanja koje nije prilagođeno tržištu rada.

Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inostranstvu su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. Zvanični podaci govore da je Slovenija prošle godine izdala blizu 26.000 radnih dozvola za građane BiH, a Njemačka 15.000. Zvaničnih podataka za Hrvatsku nema, ali s obzirom na ponudu poslova iz Hrvatske sigurno je isti ili veći nego u Sloveniji. Ove tri zemlje su u prošloj godini povukle 65.000 do 70.000 ljudi.

Izvor: Svjetlo dunjaluka

Podijeli