Najavljena i odmah potvrđeno održavanje druge Parade (Povorka) ponosa u Sarajevu, 23. Avgusta 2020. godine

Najavljena i odmah potvrđeno održavanje druge Parade (Povorka) ponosa u Sarajevu, 23. Avgusta 2020. godine

"Danas najavljujemo Drugu bosanskohercegovačku povorku ponosa, koja će se održati 23. augusta u Sarajevu. Povorka ponosa je protest protiv nejednakos

BEKAN: VELIKIM BOGOM SE KUNEM, AKO UVEDU MJERE ZABRANE, ZATVORE GRANICE I UVEDU KARANTIN…
Amra Babić priznala poraz u Visokom: Allah dž.š. zna u čemu je hajr
Dijeli dalje: Rašid moli za pomoć. Više smo gladni nego siti, želio bih večerati i leći sit. (Foto)

“Danas najavljujemo Drugu bosanskohercegovačku povorku ponosa, koja će se održati 23. augusta u Sarajevu.
Povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu”, saopćeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

“Iako smo suočeni s teškoćom zbog loše epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona, LGBTIQ zajednica zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača. Takođe znamo koliko je važno za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavanje Povorke ponosa, osnaživanje i pružanje osjećaja sigurnosti u društvu koje je agresivno i nasilno prema drugačijima, koje odbacuje, diskriminiše, maltretira, ne štiti i ne poštuje zakone. Povorka ponosa je važna platforma za borbu i prava drugih manjinskih grupa, za sve one čiji se glasovi ne čuju i čija prava i slobode su svakodnevno ugrožene ugnjetavanjem, ignorisanjem i stavljanjem na marginu društva.

Bh. povorka ponosa je nastala iz potrebe za unapređenjem svakodnevnog života LGBTIQ osoba u BiH. Koristeći pravo na javno okupljanje koje nam je Ustavom zagarantovano, izlazimo na ulicu, jer naši životi ne mogu čekati i trpjeti sporost sistemskih promjena.

Bh. povorka ponosa reakcija je LGBTI osoba na tešku ekonomsku i socijalnu situacija koja je dodatno pogoršana aktuelnom pandemijom, nezaposlenošću, korupcijom, odlaskom mladih iz države, zagađenim zrakom i vodom, selektivnom vladavinom prava, nacionalizmom, fašizmom i rasizmom, kao i brojnim drugim problemima koji svakodnevno utječu i na naše živote.
Ekstremne situacije, poput pandemije, samo nas dodatno podsjećaju koliko je loš status marginalizovanih grupa u državi i zbog toga smatramo da je još i važnije sada izaći na ulice. Krajnje je vrijeme da zahtijevamo drastične promjene i sistemsku, kontinuiranu zaštitu prava marginalizovanih grupa”, navode, između ostalog, iz ove organizacije, prenosi N1.

“Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe s invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika, svakodnevno trpimo nerazumijevanje zbog prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju.

Homofobija, bifobija, transfobija, predrasude i nasilje ne pogađaju samo LGBTIQ osobe, već i naše porodice i prijatelje/ice. Mržnja čini cijelo društvo zarobljenim. Zbog toga se mi kroz Povorku ponosa ne borimo samo za prava LGBTIQ osoba, već svih osoba koje su zbog bilo kojeg identiteta isključene iz društva.

Još nigdje u BiH ne postoje sigurni javni prostori za LGBTIQ osobe. Homofobija s kojom se suočavamo odlaskom u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto, osuđuje nas na četiri zida i tjera na marginu. Van četiri zida, a nerijetko i u njima, nismo sigurni, društveni život nam nije slobodan, a realnost života je preplavljena strahom od nasilja i odbacivanja.”

slobodna-bosna

Podijeli