MILE ŠĆEKIĆ NIJE VJERSKI SLUŽBENIK, HODŽA, NI HAFIZ, NITI MUSLIMAN, A ZNA KUR'AN NAPAMET

MILE ŠĆEKIĆ NIJE VJERSKI SLUŽBENIK, HODŽA, NI HAFIZ, NITI MUSLIMAN, A ZNA KUR'AN NAPAMET

Nadasve poseban čovjek... Dokumentarni film “Milo”, u produkciji Al Jazeere Balkans, čiji scenarij potpisuje Fahrudin Bečić, izvršni producent ove

Kako se uči na vodu, i ima li koristi od toga? Odgovor Islamske zajednice
PO KO ZNA KOJI PUT. IZGORILA JOS JEDNA KUĆA U BIH. SVE IZGORILO OSIM KUR'ANA
Allah je u Kur’anu povezao alkohol i kockanje s neprijateljstvom i mržnjom, a savremena nauka je otkrila i potvrdila tajnu ove veze

Nadasve poseban čovjek…

Dokumentarni film “Milo”, u produkciji Al Jazeere Balkans, čiji scenarij potpisuje Fahrudin Bečić, izvršni producent ove televizije, govori o neobičnom policajcu Milu Šćekiću iz Kolašina, koji je pročitao hiljade knjiga, istražuje psihološke fenomene i neobjašnjive utjecaje, analizira umjetnost i filozofiju, povezuje književnost i religiju…

Šćekić nije svećenik, ali zna napamet Kur’an časni i Sveto pismo, citira Dostojevskog, Thomasa Manna i Goethea, Krležu i Andrića, analizira Njegoša, izučava psihologiju, bavi se ezoterijom, metafizikom i filozofijom, govori poeziju, pomaže djeci s autizmom…

Bečić je dokumentarac o Milu snimao u Kolašinu i njegovoj okolici, na Durmitoru, u Podgorici, na Duklji, u Pljevljima i Sarajevu.

Šćekić u filmu priča o svojim interesovanjima i nadanjima. Pripovijeda o umjetnosti i religiji, ljudima i božanskom. On analizira, citira svjetske mudrace i skromno izvodi zaključke.

“Film je priča o ljubavi, životu, ljudima, o lijepoj riječi, srećnim vremenima, o praštanju, pomirenju, razumijevanju i prihvatanju različitosti”, kazao je Šćekić na premijernom prikazivanju u Podgorici na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, a potom dodao:

“Ne tražimo različitosti, olako ćemo to naći. Potražimo ono što nas spaja. Teži je to put, ali mu kraj dodiruje vječnost. Svako od nas, ma koje vjere bio i ma kojeg boga prizivao i slavio, u svom srcu i duši nosi najintimnije želje, nadu, ljubav i svoju skrivenu, osobnu vjeru, malu, krhku, nenametljivu, skrovitu, strpljivu, suzdržanu, radosnu. U nju je položeno blago života. Nikada nismo sami. Život nam uvijek na našim putevima šalje drugo biće.”

Osim obaveza koje ima kao policajac, on je i volonter u Konjičkom klubu “Budućnost”, gdje obučava djecu s poteškoćama u razvoju. Šćekić je i student druge godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Film “Milo”, o ovom nadasve posebnom čovjeku, gledatelji mogu pogledati na Youtube nalogu ove televizije odmah nakon emitovanja.

saff

Podijeli