Bosanka u dijaspori doživjela užas, gore nego u ratu: Zaposlila se u školi, mislila sve će biti uredu…

Bosanka u dijaspori doživjela užas, gore nego u ratu: Zaposlila se u školi, mislila sve će biti uredu…

Nezgode nakon što je preuzela posao nastavnika u jednoj javnoj školi u New Yorku Useljenica u Sjedinjene Američke Države iz Bosne i Hercegovine zam

Smiju mi se jer vozim viljuškar / Video
Nije ovdje kako sam očekivala: Pismo Bosanke o životu u Njemačkoj
BOSANKA OSVOJILA ŠVEDSKU: POTPUNO IH OČARALA SVOJOM SPOSOBNOŠĆU

Nezgode nakon što je preuzela posao nastavnika u jednoj javnoj školi u New Yorku

Useljenica u Sjedinjene Američke Države iz Bosne i Hercegovine zamijenila je jednu ratnu zonu drugom, nakon što je preuzela posao nastavnika u jednoj javnoj školi u New Yorku – i izdržala je godine rasnog, se*sualnog i fizičkog zlostavljanja od njenih učenika – srednjoškolaca, piše «New York Post».

48-godišnjoj Aidi Šehić su pobješnjeli učenici razbili nos, izboli je olovkom, tražili se*sualne odnose, razbijali njenu učionicu i upućivali joj pogrdne epitete poput «bijela ku*vo», piše isti izvor.

– Laknulo mi je kad sam došla u SAD, jer više nisam morala brinuti o ratu. Mislila sam da to mogu ostaviti iza sebe – prisjetila se Šehićeva, koja je izgubila bliske osobe tokom rata u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini 1990-ih.

“MOJA MAMA ĆE TE NOKAUTIRATI” Kada se jednom pretučena nastavnica pokušala požaliti roditeljima jednog od napadača, dječak joj je poručio: «Kad moja mama sutra dođe u školu, nokautirat će te», izjavila je Šehićeva federalnim pravosudnim vlastima na Manhattanu, gdje tuži lokalne obrazovne vlasti i školsku upravu.

Ona tvrdi da je stalno tražila pomoć od svakoga, od školske administracije, to sindikata i policije, ali stvari su samo postajale još gore. Štaviše, 2016. godine nju su pogodile disciplinske optužbe od Gradskog odjela za obrazovanje (DOE) koji su je željeli otpustiti zbog navodne nekompetentnosti.

U međuvremenu, tinejdžeri koji su je napadali nikad nisu bili uklonjeni s njenog časa i rijetko bi bili kažnjeni.

OBOLJELA OD PTSP-a!? Šehić tvrdi da se razboljela od Posttraumatskog stresnog simptoma (PTSP) zbog svega što se dešavalo u školi.

Ona je prvi put dobila posao 1999. godine, i za stalno je zaposlena kao nastavnik u IS 143 u Washington Heightsu na Manhattanu. 2011. godine je postavljena na poziciju zamjenskog nastavnika, program za prosvjetne radnike bez stalnog angažmana, a zbog smanjenja proračuna. Privremeno je počela raditi u IS 218 u Bronxu 2012. godine.

BILO GORE NEGO U RATU. Tu se i dogodio napad kad joj je jedna učenica slomila nos vrećom u kojoj su se nalazili metalni predmeti. Iako je bilo učenika koji su stvarno u školi željeli stjecati nova znanja, Šehićeva praktično ništa nije mogla učiniti kada su pitanju oni koji su samo pravili probleme.

Slične probleme imala je i u jednoj školi na Donjem Manhhattanu, a uprava je ignorisala njene pritužbe, dok je policija prebacivala odgovornost na obrazovni sistem. Sve je bilo isto i nakon što je vraćena u školu gdje je prvobitno počela raditi.

– Na neki način bilo je gore nego u ratu…

doznajemo.com

Podijeli