Vanredne vijesti: U FBiH u protekla 24 sata registrirana 23 nova slučaja COVID-19. Ne opuštajte se!

Vanredne vijesti: U FBiH u protekla 24 sata registrirana 23 nova slučaja COVID-19. Ne opuštajte se!

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 402 uzorka, od kojih je 14 bilo pozitivn

AKO VAM ROĐAK IZ DIJASPORE POŠALJE 100 KM, VI STE DUŽNI PLATITI 10 KM
Objavljeni prvi rezultati izbora na Kosovu
NAREDBA I PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA KOJE STUPAJU NA SNAGU OD DANAS

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 402 uzorka, od kojih je 14 bilo pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Srednjebosanskom kantonu (Kiseljak). U 13:00 sati Federalnom zavodu za javno zdravstvo potvrđeno je novih 9 slučajeva pozitivnih na COVID-19 u Tuzlanskom kantonu (Živinice), tako da je ukupan broj novih slučajeva u protekla 24 sata porastao na 23.

U Federaciji BiH do sada je testirano više od 40.000 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1138 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 949 pacijenata, dok je trenutno aktivno 150 slučajeva – oboljelih od COVID-19.

“Virus je još uvijek tu i cirkuliše u zajednici, novih slučajeva COVID-19 će biti i u narednom periodu, te stoga moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite koje su i dalje na snazi. Održavanjem fizičke distance, nošenjem maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, izbjegavanjem većih okupljanja uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene i higijene prostora možemo spriječiti širenje koronavirusa. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva .

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Podijeli