Mladi Mostarac u Velikoj Britaniji vodeći ekspert za orhideje

Mladi Mostarac u Velikoj Britaniji vodeći ekspert za orhideje

Prije 17 godina, kada je napuštao Bosnu i Hercegovinu, Dino Zelenika nije ni slutio da će cvijet, koji je ponio sa sobom, promijeniti njegov život.

Preporuči

Prije 17 godina, kada je napuštao Bosnu i Hercegovinu, Dino Zelenika nije ni slutio da će cvijet, koji je ponio sa sobom, promijeniti njegov život.

Sa sobom je ponio orhideju, a u vrijeme kada su djeca od svojih roditelja tražila da im kupe igračke, Dino je želio bukete cvijeća i biljke u saksijama, prenosi Haber.ba.

Kada je došao u Veliku Britaniju, Zelenika je na prozorskoj dasci počeo uzgajati orhideje, ali na početku nije bilo baš uspješno.

Međutim, svojim trudom je usavršio uzgajanje biljaka i prije nego su sve daske od prozora bile prekrivene orhidejama, a sa 12 godina tražio je od majke da ga upiše u Društvo orhideja Bristol West.

Članovi Društva orhideja ostali su “otvorenih usta”, navodi Zelenika kada su shvatili da je 12-godišnji dječak njihov novi član.

Njegov mentor bio je Ian Parsons koji orhideje uzgaja već 40 godina, a Dini je poklonio staklenik za uzgoj koji i danas koristi.

Sa 17 godina pobijedio je na takmičenju, a godinu kasnije počeo je proučavati divlje orhideje na području
BiH koje izazivaju pažnju u Velikoj Britaniji.

“Neko vrijeme su moji prijatelji mislili da je moja strast čudna, ali sada svi misle da je to super i kako postaju stariji mislim da više cijene lijepe vrtove i biljke”, kaže Zelenika.

Tokom proteklih godina putovao je po svijetu, a 2011. godine bio je u Singapuru na Svjetskoj konferenciji
orhideja. Nakon povratka iz Johanesburga odlazi u Laos gdje radi na edukaciji uzgoja i očuvanja orhideja.
“Ono što ljudi vide upakovano u supermarketima je samo vrh ledenog brijega. Moja omiljena orhideja je
Cattleya iz Južne Amerike”, navodi Zelenika.

Od 2010. godine, Dino istražuje divlje orhideje Bosne i Hercegovine. Tekstove o orhidejama objavljuje u
“The Orchid Review”, najstarijem i najprestižnijem magazinu o orhidejama koji je osnovan 1893. godine.

“Tokom svog boravka u BiH mislim da sam otkrio oko 40 različitih vrsta i mislim da ih ima još oko 50 koje nisu otkrivene. Problem je u tome što ukoliko želite da otkrijete sve morate ostati ovdje najmanje godinu dana, a ja sad nemam toliko vremena”, kazao je Dino.

Kako kaže, u svojim istraživanjima je našao par endemskih vrsta, a naišao je i na neke za koje smatra da
su nove vrste.

Zelenika je naveo da postoji 25.000 vrsta orhideja, ali da je samo oko 2.000 njih lijepo. Neke su vrlo male, dok neke kao što je Grammatophyllum u istočnoj Aziji mogu težiti nekoliko tona i narasti više od dva metra.

Izvor: Haber.ba


Preporuči

COMMENTS