Jesmo li stvarno sve doveli do perfekcije ili zaista u tolikoj mjeri ne vjerujemo jedni drugima?

Jesmo li stvarno sve doveli do perfekcije ili zaista u tolikoj mjeri ne vjerujemo jedni drugima?

Đe god hudi bosanski insan zatreba kakvo čage odmah onaj ili ti ona, k'o iza topa: "Daj ličnu! Da vidim ličnu!" Često se pitam da li je uopšt

Zašto bi otkriće života na Marsu moglo biti loša vijest?
Jedan od najvećih iznosa u historiji pravosuđa: Moskva gubi 57 milijardi dolara?
METEOROLOG KRAJINOVIĆ PORUČUJE: UZ RAMAZAN NOVA PROMJENA! ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA MARTA?

Đe god hudi bosanski insan zatreba kakvo čage odmah onaj ili ti ona, k'o iza topa: “Daj ličnu! Da vidim ličnu!”

Često se pitam da li je uopšte normalno da baš svakome moram lične svoje podatke davati i pokazivati? Ljudi ti ne vjeruju ni da si ti “ti”. Prvo dokaži.

Ne bih se iznenadio ni da mi prosjak sljedeći put, kad mu sitniš izvadim, rekne: “Prvo ličnu da vidim pa onda sergija!”. Eto dotle je došlo!

Odem kod one u CIPS da mi potvrdi gdje stanujem, valjda da bih se kući znao vratiti jer ona druga tamo u sobi do ove prve mi ne vjeruje da znam svoju adresu napamet. Zato hoće čage da joj donesem.

A đe ti je muhur?

Tamam joj ja ono čage donio i uz njega još jedno na kom piše kako se zovem, đe sam rođen itd. Kontam sad je sve tu. I ne dovrših ja misli svoje a ona mene već uputi na šalter do nje da mi onaj sijedi, elegantno popunjeni dingospo, muhur udari na ono moje drugo čage. Jer tek kad muhur bude na njemu onda je sigurno da to što na njemu piše je tačno. Odnosno da sam to “ja”. Glavom i čagetom. I da vam ne pišem dalje, znam ja da ste vi i sami se tih muhura naudarali, čageta naganjali i ko zna šta sve ne.

Nego mene jedno muči?

Kako to da toliko ne vjerujemo jedni drugima? Hajd’ i što ne vjerujemo. Nego kako more bit da ona druga ne mere kod one prve provjeriti gdje ja stanujem nego joj ja moram otići čage donijeti i još kod onog do nje na šalteru muhur udariti.

A opet među najgorima

Insan bi rek’o da ovu državu prevariti nikako ne mereš. A onda pročitaš u vijestima kako smo na vrhu svjetske ljestvice po prevarama, zlouptrebama i kojekakvim zavrzlamama kojima varamo sistem. Ali vrhunac dostigneš kada ti treba kakvo čage recimo iz Švice i ti ga pribaviš a onda ti ovi naši ovdje vele da ga priznat’ ne mogu jer na njemu muhura nejma. Nejma ga jer su u Švici i zaboravili da su živili u vaktu u kom se muhurom povjerenje ovjeravalo.

A dok mi do tog vakta stignemo jedan prijateljski savjet: Nemojte zaboraviti ličnu kada u mjenjačnicu krenete. Jer bez lične, i pored svojih para, gladni ostati možete.

www.bosanskadijaspora.com

Podijeli