Austrijska ministrica Alma Zadić otkrila: Optužuju me da sam kriminalna muslimanka

Austrijska ministrica Alma Zadić otkrila: Optužuju me da sam kriminalna muslimanka

Otkriva odakle dolazi govor mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi Kad joj je bilo samo deset godina, napustila je svoju rodnu Tuzlu kao izb

Erdogan javno kritikovao Macrona. Napadaju naše džamije, ubijaju muslimane, do kada mi na sve to da šutimo?!
Hafiz Bugari konačno odgovorio: Mnogi su se pitali zbog zašto je otišao iz Sarajeva, je li ga kakva sila otjerala?
Ljubavna priča Dine Merlina je rasplakala mnoge: Nismo imali za mlijeko, ali naša ljubav je pobijedila

Otkriva odakle dolazi govor mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi

Kad joj je bilo samo deset godina, napustila je svoju rodnu Tuzlu kao izbjeglica. Utočište je pronašla u Austriji, koja joj je postala druga domovina. Danas, 25 godina poslije, Alma Zadić upisala se u povijest kao prva ministrica austrijske vlade koja nije rođena u Austriji, a ujedno i njezina najmlađa članica

Politikom se bavi dvije godine. Prije toga radila je kao odvjetnica za ljudska prava, a poslije kao pravnica u međunarodnom odvjetničkom uredu. Jedno je vrijeme radila i na Haaškom sudu, a i članica je Zelenih, stranke koja je prvi put u povijesti Austrije ušla u vladu,prenosi slobodna-bosna.ba.

Svoj dolazak na funkciju ministrice pravosuđa doživljava kao signal promjene u Austriji, ali on nije prošao bez problema. Alma Zadić danas je, zbog govora mržnje i prijetnji kojima je izložena, pod zaštitom. Obećavali su joj metak, optuživali je da je “kriminalna muslimanka koja želi uvesti šerijatsko pravo u Austriji”, poručivali da se vrati odakle je došla.

– Da budem iskrena, nisam očekivala takvu količinu govora mržnje, pogotovo zato što sam odrasla u Austriji te radila u međunarodnoj pravnoj tvrtki gdje nije bilo bitno odakle sam. No, u trenutku kad sam ušla u politiku, količina mržnje i rasizma je, na neki način, došla u središte pozornosti, a otkad sam postala ministrica, to se intenziviralo te sam također primala i prijetnje smrću. Zato su Ministarstvo unutarnjih poslova i središnja obavještajna služba odlučili kako je nužno da imam posebnu vrstu zaštite, trenutačno 24 sata na dan. To je s jedne strane uznemirujuće, ali s druge sam doista u sigurnim rukama i nevjerojatno sam sretna što je policija profesionalna i što brine – rekla je u četvrtak u Zagrebu, gdje je prisustvovala neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova.

No, kada govori o svojoj situaciji, tvrdi kako je svjesna da mnoge druge žrtve govora mržnje – za razliku od nje kao političarke – nemaju dovoljnu zaštitu te bi, prema njezinu mišljenju, trebalo poboljšati mehanizme zaštite žrtava, ali i same borbe protiv govora mržnje, i to ne samo u Austriji, nego na razini cijele Europe. U tom smjeru planira i određene inicijative.

Govor mržnje kojemu je bila izložena, tvrdi, kreće iz malog, ali glasnog ekstremno desnog kruga. No, onaj drugi, mnogi veći dio Austrije stao je iza nje. Prepričava da su je austrijski građani čak zvali u Ministarstvo kako bi joj poručili da stoje iza nje i “da Austrija nije takva”.

Osjetljiva na migrantska pitanja

Za sebe kaže da ima tri identiteta: “Austrijanka, Bosanka i državljanka EU”. Bosnu i Hercegovinu, koju je morala napustiti kao djevojčica, posjećuje jednom godišnje. S obzirom na njezinu prošlost, pitanje o migraciji čini se neizostavno, a Zadić inzistira da EU treba zajedničku migracijsku strategiju i strategiju azila.

– Zbog osobnog iskustva sam, naravno, jako osjetljiva na to pitanje. Mislim da trebamo surađivati s međunarodnim organizacijama kako bismo pomogli ljudima koji bježe, primjerice, u Africi zbog rata, gladi i ekonomske situacije, i trebamo investirati u međunarodnu zajednicu kako bi ona zaustavila krijumčarenje ljudi koje se događa svakodnevno – objašnjava te dodaje kako nije ljubitelj ni žice, ni zidova.

“EU treba zaštititi vanjske granice, ali unutar EU ne trebamo ni granice, ni zidove”, ističe.

Zadić smatra da su klimatske promjene problem i da je upravo to razlog što mnoge zelene stranke, među kojima je i njezina, žanju uspjeh na izborima.

Eksperimentalna vlada

– Mladi shvaćaju da se klima mijenja i kako smo mi političari ovdje da bismo djelovali i preuzeli odgovornost te poduzeli određene mjere koje će smanjiti emisiju ugljikova dioksida – tvrdi te navodi osobni primjer – u Zagreb je, primjerice, došla automobilom umjesto avionom, jer su računali razinu emisije i došli do zaključka kako je automobil povoljnija opcija.

Aktualnu austrijsku vladu čija je članica, a koju čine Zeleni i Austrijska narodna stranka (ÖVP) Sebastiana Kurza, naziva svojevrsnim eksperimentom jer je riječ o dvije jako različite stranke.

No, smatra je i prilikom za Austriju i austrijsko društvo kako bi te dvije stranke ukazale na važnost međusobnog poštovanja i uvažavanja drugačijih mišljenja, a sve s ciljem rješavanja nekih, prema njezinu mišljenju, od aktualnih problema u Austriji: korupcije, ekstremizma te do sve izrazitijeg jaza između bogatih i siromašnih, kazala je Alma Zadić za Jutarnji list.

Podijeli